Och han får fredspriset..

Obama avslöjade ny krigsstrategi

Att skicka ytterligare 30 000 soldater till Afghanistan är av vitalt nationellt intresse för USA sade president Barack Obama när han avslöjade sin nya strategi.

WEST POINT. Nato lovar skicka ytterligare 5 000 soldater.

- Efter 18 månader ska våra soldater börja att komma hem, sade Obama i sitt tal till kadetterna på militärakademin i West Point i New York på tisdagen.

De första soldaterna ska skickas till Afghanistan redan i början av 2010. Som en följd av den ökade insatsen förväntar sig USA att börja tillbakadragandet i juli 2011 men någon slutpunkt slås inte fast.

Hindra "cancer"

Obama sade också att en framgång i Afghanistan är "oupplösligt kopplat" till USA:s partnerskap med Pakistan.

- Vi befinner oss i Afghanistan för att förhindra en cancer från att sprida sig ännu en gång genom landet. Men det är samma cancer som redan slagit rot i gränsregionen i Pakistan. Det är därför vi behöver en ny strategi som fungerar på bägge sidorna om gränsen, sade han.

Obama sade också att konflikten i Afghanistan inte på något sätt riskerar att bli ett nytt Vietnam och kallade sådant tänkande för "falsk historietolkning".

- Till skillnad från Vietnam är vi förenade med en bred koalition från 43 länder som erkänner legitimiteten i vår aktion. Till skillnad från Vietnam möter vi inte ett brett folkligt uppror, sade han och tillade:

- Och viktigast av allt, till skillnad från Vietnamkriget, är det amerikanska folket brutalt attackerat från Afghanistan och har förblivit ett mål för samma extremister som opererar längs dess gränser.

Som i Vietnam

Kritiker anklagar Obama för att skicka fler soldater till en konflikt han inte kan vinna och drar jämförelser till Vietnamkriget.

Vietnamkriget var för USA:s del det krig där flest soldater stupade sedan andra världskriget. I det kriget dödades 60 gånger fler amerikanska soldater än vad som hittills skett i Afghanistan.

Nato-chefen sade efter Obamas tal att han förväntar sig att de allierade skickar ytterligare 5 000 soldater och eventuellt ett par tusen till.

- De finns 43 länder under Nato-kommando och jag är säker på att andra allierade också kommer med ett betydande bidrag, sade Anders Fogh Rasmussen, i ett uttalande.

Inga "in blanco-checkar"

Obama sade att Afghanistan inte längre ska få några "in blanco-checkar" och att han förväntar sig att Kabul ställer korrupta tjänstemän till svars i utbyte mot amerikanskt bistånd.

Han lovade att "vi kommer att vara tydliga med vad vi förväntar oss från dem som får vår hjälp", vilket ses som en signal till den korruptionsplågade Kabulregeringen.

- Dagarna när vi utfärdade in blanco-checkar är över. Vi förväntar oss att de som är ineffektiva eller korrupta får stå till svars.

Tycker ni denna man ska få fredspriset?

Här är hela Obamas tal! klicka på bilden på med Obama och sen första videon.

Love, Matilda


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0